Ombre karácsonyfa házi porcelángyurmából

Manapság nagyon népszerű a szódabikarbónából és kukoricakeményítőből készített karácsonyfadísz. Én is kipróbáltam

A recept nagyon egyszerű

1 egység kukoricakeményítő

2 egység  szódabikarbóna

1 egység + még egy kicsi víz (az eredeti receptben még egy  egység + egynegyed egység   vízet ír , én kevesebbet tettem bele kb 1/8 egységnyit ) A elkészítést   megtaláljátok itt   megtaláljátok

Amikor a díszek kiszáradtak, jöhet a díszítés körömlakkal és szemfestékkel  ( bevallom én nem bírtam megvárni a 24 óra száradási időt)

Első lépésként a karácsonyfát kenjük át körömlakkal, nem kell túl vastagon, de nagyon vékonyan sem jó, mert gyorsan szárad és nem tudjuk a szemfestéket beledolgozni.
Ahogy felkentük a körömlakkot egyből kezdjük beledolgozni a szemfestéket, ha úgy érezzük, hogy már megszáradt a körömlakk, akkor fessünk rá egy kis adagot megint.

A legvilágosabb árnyalattal kezdjük, és haladjunk a sötétebb felé. Az árnyalatok találkozásánál mindig a világosabbra húzzuk egy kicsit rá a sötétebb árnyalatot és dolgozzuk jól össze az ecsettel.

Ennél a fánál nem olyan szembetűnő az összedolgozás, mivel ott vannak az “erezetek”, de a fa hátulján fontos, hogy ne legyenek élesek a színátmenetek. Amikor a színeket festjük fel, akkor a fenyő oldalain  is végezzük el a színezést. Majd fordítsuk meg a fát és a hátuljánál is először kenjük be a körömlakkal, majd a szemfestéket dolgozzuk a körömlakkba.

Ezzel a módszerrel egy bársonyos hatású felületet kapunk …..  és természetesen nem fog fogni, nem pereg le róla a szemfesték.  Ha valaki fényes felületet szeretne, akkor fesse még át színtelen körömlakkal.

 

 

Lehet csak körömlakkal is színezni a díszeket: a csillagot csillámos, a babát háromféle rózsaszín körömlakkal díszítettem:

Ha csak körömlakkot használunk, akkor két réteg szükséges a festésnél, fontos, hogy az első réteg teljesen megszáradjon, azzal zárjuk a pórusokat, és utána még egy rétegben fessük át, ezzel egy kerámia hatást érünk el :)

 

További hírek